Hooggeplaatste figuren uit de woningbouwsector hebben het uitgemaakt over het mislukken van de herfstverklaring van de kanselier om enige steun te bieden aan de worstelende woningbouwsector, ondanks de OBR-voorspelling dat de bouwcijfers de komende jaren scherp zullen dalen.
De baas van de Home Builders Federation (HBF) beschreef de verklaring als een “gemiste kans”, terwijl andere huizenbouwers het omschrijven als “bitter teleurstellend” en zei dat het niet ingaan op de planning in de verklaring betekende dat er geen enkele kans was dat de overheid de huisvesting zou raken. doelen.
Jeremy Hunt gebruikte zijn najaarsverklaring om de economie met £ 55 miljard te verstrakken door de belastingen te verhogen en de overheidsuitgaven te verlagen – waaronder het ophalen van £ 4 miljard aan inkomsten door een annulering aan te kondigen van de eerder aangekondigde “permanente” verlaging van de grondbelasting op zegelrechten na 2025 .
De kanselier nam geen andere maatregelen op die gericht zijn op de woningbouwsector in zijn najaarsverklaringenpakket, ondanks het feit dat het pas enkele weken nadat de hypotheekrente is gestegen tot het hoogste punt in 14 jaar en te midden van voorspellingen van scherpe huizenprijsdalingen volgend jaar, arriveert.
De regering heeft ook zojuist haar al lang bestaande Help to Buy-product ingetrokken, dat starters helpt een voet op de vastgoedladder te krijgen door een aanbetaling van 20% aan te bieden in de vorm van een aandelenlening.
Naast de verklaring publiceerde het Office for Budget Responsibility (OBR) prognoses die wijzen op een cumulatieve daling van de huizenprijzen met 9,2% tussen het boekjaar 2022/23 en 2024/25, waarbij de voltooiing van particuliere woningen daalde van 174.450 dit jaar tot een dieptepunt van 134.561 in 2025 /26.
Verwacht wordt dat de voltooiingen tegen het einde van de prognoseperiode in 2027/28 niet zullen herstellen tot hun huidige niveau. De voorspellingen voor de huizenmarkt kwamen toen de OBR zei dat Britse burgers de komende twee jaar de grootste hit op het gebied van levensstandaard ooit zouden krijgen.
Stewart Baseley, uitvoerend voorzitter van de HBF zei: “Ondanks de duidelijke bedreigingen voor het aanbodniveau en de daarmee samenhangende impact op de sociale en economische voordelen van het bouwen van nieuwe huizen, is er weinig in [yesterday’s] verklaring ter ondersteuning van de levering van woningen.
“We dringen er bij de regering op aan om samen te werken met de industrie en beleid te ontwikkelen dat de vraag naar nieuwe woningen ondersteunt en de acute beperkingen waarmee we worden geconfronteerd, aanpakt. De najaarsverklaring was een gemiste kans en hoewel de regering misschien nerveus is over de politiek van nieuwe woningen, is ingrijpen cruciaal voor de vooruitzichten voor starters en de miljoenen banen die door de industrie worden ondersteund.
Adam Lawrence, oprichter van ontwikkelaar London Square, zei dat de herfstverklaring “niet had geholpen” om een industrie te helpen die nu “belegerd” was. Hij zei: “Onze klanten hebben het nog nooit zo zwaar gehad als nu. De najaarsverklaring bood de regering de kans om een verschil te maken en afgezien van de wijzigingen in het zegelrecht die tot 2025 blijven bestaan, zijn deze kwesties niet aangepakt.
Lawrence vroeg zich af of de regering zonder aanvullende maatregelen de huisvestingsdoelstellingen zou halen. Hij zei: “Elk deel van onze industrie wordt belegerd en onze klanten lijden.
“De overheid moet praktische hulp bieden aan starters nu Help to Buy is beëindigd. Het moet investeerders aanmoedigen om in de particuliere huursector te stappen. Het moet het planningssysteem aanpakken dat het aanbod van nieuwe woningen tegenhoudt. Door Brexit en inflatie schieten de kosten van bouwmaterialen de pan uit.
“In combinatie met de hogere kosten van lenen, verminderen deze factoren de oplevering van alle woningen, van betaalbare sociale huur en gedeeld eigendom, tot woningen voor particuliere verkoop aan starters en verhuizers.”
Simon Cox, algemeen directeur van strategisch landbedrijf Walter Cooper, zei blij te zijn dat de verlaging van de zegelrechten in ieder geval tot maart 2025 doorgaat. “Ik ben echter teleurgesteld over het gebrek aan huisvestingsbeleid in deze aankondiging”, zei hij. . “Met ‘groei’ genoemd als een van zijn belangrijkste prioriteiten, denk ik dat dit een gemiste kans is voor de kanselier. Het bouwen van meer huizen is een essentiële stap in de industriële en economische groei. Ontwikkelaars en woningbouwers hebben nog een paar zware jaren voor de boeg.”
Rico Wojtulewicz, hoofd huisvesting en planning van de Nationale Federatie van Bouwers, was een van de vele commentatoren die benadrukte dat Hunt in de herfstverklaring niets vermeldde over het aanpakken van de huidige chronische vertragingen in het planningssysteem. Hij zei dat het systeem moest worden hervormd. “Het planningsproces ondersteunt ons huisvestingsmonopolie en verstikt de groei, en daarom zijn in plaatsen zoals Japan en Duitsland landgebruik, regionale planning en toestemmingszekerheid een primaire functie om kansen mogelijk te maken”, zei hij.
“De regering moet doen wat ze predikt, want ze heeft de afgelopen twaalf jaar besteed aan het vermijden van coherente planningshervormingen en daardoor aanhoudende groei mislopen. Singapore, Duitsland en Japan vereren heeft geen zin als je niet bereid bent wat politiek kapitaal op het spel te zetten door hun kernmechanismen aan de aanbodzijde mogelijk te maken.”
Mark White, algemeen directeur van de in Hampshire gevestigde huizenbouwer Bargate Homes, riep ook op tot hervorming van de planning. “Waarom wordt er niet meer gedaan om het planningssysteem op orde te krijgen, het langdurige probleem van fosfaten, nitraten en nutriëntenneutraliteit op te lossen en de markt voor nieuwe huizen te stimuleren?”
Adam O’Brien, algemeen directeur van Metis Homes, een huisbouwer uit Hampshire, zei dat hij “teleurgesteld was. Er was geen sprake van een tastbare focus op het plannen van hervormingen, zonder welke er geen enkele kans is om de eigen huisvestingsdoelstellingen van de regering te halen”, zei hij.
“De overheid moet ons de mogelijkheid geven om tijdig bouwvergunningen te krijgen voor goed doordachte plannen.
“In wezen, waar is de tastbare steun voor de nieuwe huizenindustrie, achter alle recente retoriek over het “gemakkelijker”, “minder lelijk” en “nivellering” maken van planning en woningbouw? We hebben een planningssysteem op de knieën en de groeiende regelgeving – met name van Natural England – houdt het onder controle.”